web analytics
Gå till innehåll

Ämnen som jag brinner för

Viktor ville veta om det fanns några speciella ämnen som jag brinner för. Det finns vissa ämnen som står mig varmt om hjärtat.

Pedofili

Det är något som jag verkligen är starkt emot. Jag har väldigt starka åsikter när det gäller pedofili och kanske är det än mer då jag själv har barn som varit utsatt. Jag har själv råkat ut för det men det gjorde inte lika ont som det gjorde när jag förstod att mitt eget barn varit utsatt.

Jag kan inte förstå och kommer aldrig att förstå vad det är som får en vuxen människa att tända på ett barn. Det är sjukligt men jag ser det inte som en sjukdom. Alla människor har ett val och att de väljer att antasta ett barn är för mig en gåta. Inte acceptabelt och hos mig så har dessa människor inget att hämta!

Utsatta barn är något som vi alla måste värna om. De har bara oss vuxna att luta sig emot och när en vuxen gör ett sådant övertramp som att utnyttja barnet så gör det att barnen tappar tillit för ALLA vuxna. Även mot dom som bara vill dom väl. Att bli utsatt orsakar så mycket även senare i livet. Det är inget som går bort utan det sitter där som en tagg i hjärtat och massor med ärr i själen som aldrig kommer gå bort.

Psykisk ohälsa

Det är något som det behöver pratas mer om. Många människor i vårt samhälle vet inte hur det är att leva med psykisk ohälsa men många av dom har åsikter. När jag var yngre så var jag ensamstående med barn och föll ner i en djup depression. Inte för att jag var ensamstående med barn utan för att det förflutna kom i kapp. Att vara ett offer för incest och sexuella övergrepp under flera års tid gav sig till känna.

Jag utvecklade även social fobi och fick stark ångest bara jag lämnade min lägenhet. Det var inte så lätt att få vardagen att gå ihop. Jag kontaktade en psykolog inom psykiatrin och fick komma dit så jag kunde få hjälp. Jag blev inlagd på psyket två gånger och jag var så rädd samtidigt att jag skulle förlora mina barn. För det var det man fick höra av många andra att det skulle man göra om man blev inlagd på dårhuset som många kallade det för. Ett sådant resonemang hjälpte ju inte mig utan det stärkte bara min ångest.

Idag lever jag med depression och ångest. Utvecklar social fobi ibland. Har svårt för att gå ut bland folk utan att få ångest ibland. Jag tror att det jag får leva med idag är frukten från de frö som såddes i min barndom.

Att vara ett offer för sexuella övergrepp under flera års tid sätter sina spår. Det kan till och med orsaka att man hamnar i fel sällskap som vuxen. Jag har haft partner som inte har varit snälla. Det har varit män som psykat och misshandlat. Att man gör samma misstag varje gång man träffar någon var som en gåta från början. Tills jag hamnade på kvinnojouren i Lund där de förklarade varför jag åter och åter träffade fel män i livet.

Man känner sig trygg i det som man vet ska hända. Det vet man med sådana där män som psykar och misshandlar andra. Vet du om att en sak (oavsett vad det är) ska hända efter en situation så känner du dig trygg id et för att du VET vad ska komma hända härnäst. Att bryta det mönstret får dig att få ångest för du vet inte vad som ska hända. Om det blir bättre eller om det blir sämre. Då gör man det som man vet helt enkelt. Precis så var det med mig.

Kvinnan på kvinnojouren sa att när du känner att det känns helt fel så har du valt rätt. Hon hade rätt!

Jag är rätt så öppen om det jag har varit med om. Inte allt men i stora drag. Många tycker att sådant ska man inte dela med okända människor om. Jag ser det mer som att det är viktigt att upplysa andra människor för det kan faktiskt rädda andra människor från situationer de befinner sig i där de tror att de är ensamma. De är långt ifrån ensamma! Men man tror ofta att man är det för det känns så otroligt ensamt!

Ja det var några ämnen som jag brinner för. Skulle kunna skriva så mycket mer om dessa ämnen men det är inte meningen att ni ska somna 🙂 Ha en fin dag!

Depression

80 reaktioner på ”Ämnen som jag brinner för

 1. Elisa

  Två viktiga ämnen du tar upp.
  Ja jag har liknande tankar som du kring pedofili. Det går inte att förstå hur såna människor tänker, men det är ju en diagnos och störning svår att bara ignorera för de som har den, hur hemskt det än är.

  Svara
 2. Pärla

  Väldigt viktiga ämnen att prata om. Jag brinner för och vill gärna skriva om psykisk ohälsa, för många lider i det tysta och tror att dom är ensamma samtidigt som det är sådan tabu. Ingen ska behöva må dåligt över att de mår dåligt <3

  Svara
  1. Lisa

   Tycker det är fruktansvärt att de som redan mår dåligt ska behöva må sämre för att folk inte vill förstå <3

   Svara
  1. Lisa

   Det är otroligt viktigt att det pratas med om psykisk ohälsa. Det måste informeras mer än vad det gör idag.

   Svara
 3. Anna

  Att vara utsatt för sexuella övergrepp är något man aldrig riktigt kommer ifrån, jag har med varit med om det. Och man kan gå vidare men det kommer alltid finnas kvar. Kram på dig❤️

  Svara
 4. Mrs.Kjellström

  Men så hemskt att du och ditt barn varit utsatta för ett sådant svin 😡
  Avskyr peddos...

  Ja psykisk ohälsa är vanligare än vad man tror men tror på att de e samhällets fel som ställer på tok för höga krav på en.

  Svara
 5. Mirre

  usscch man får rysningar då man tänker på sådant här, ussccch så utsatt man kan vara eg både som barn och kvinna, men såklart även för män.

  Svara
  1. Lisa

   Ja ibland kan livet vara riktigt otryggt, men värst är det för våra barn i vårt samhälle!

   Svara
 6. Snabela

  Pedofili är så himla hemskt. Det är som du säger, det är ingen sjukdom det är valen som människan gör. Folk ska veta vad som är rätt och fel, och i denna fråga är det otroligt lätt och se vad som är rätt och fel.

  Svara
 7. Sara

  Vet du, jag tycker att om man känner för det, så kan man dela det med hela världen. Det är inte den som har blivit utsatt som har gjort fel. Dessutom anser jag att förövaren får räkna med att det blir känt vad hen har gjort, det är en risk man tar när man skadar någon annan. Jag försökte förklara för någon en gång varför man stannar, det var lönlöst, hen kunde inte förstå hur skev man kan vara i sitt tänkande

  Svara
 8. Madde

  Så mycket fördomar då det kommer till psykisk ohälsa. du mådde inte bra, du tog ansvar för det. Det är enbart starkt gjort. Mycket värre att gå hemma och bara fortsätta må dåligt. Jag går igång lite på detta, som du märker 🙂

  Svara
 9. Daisy

  Vet ej riktigt vad jag ska skriva då jag mår riktigt dåligt av detta ämne då jag varit med om en heldel själv ,

  Svara
 10. Jennysvardag

  Så intressant att få veta vad du brinner för. Jag kan inte ens försöka förstå hur det måste kännas att ens barn blir utsatt för pedofili. Det måste var så hemskt för både barnet och dig. Jag tycker att det är jättebra att du delar med dig, för det kan hjälpa andra som är i den siautionen som du har vart i. Starkt av dig att dela med dig

  Svara
 11. Sarah

  Tråkigt att höra att både du och ditt barn varit utsatta av det :/ Förstår inte hur nån kan göra något sånt :S Vad är det för fel på dom..

  Svara
 12. Jeanette

  Högst viktiga ämnen du brinner för och det är bra. Håller fullt med kring pedofiler att det är så sjukt att det är helt obegripligt för oss som har samvete och empati. Avskyvärt är det 🙁

  Svara
 13. Chanelle

  Intressant och kul att få ta dela av ämnen som du brinner för! Så hemskt att ni blivit utsatta för en pedofil!! Jag ser inte heller en sjukdom utan bara ett sjukt beteende precis som jag ser på en våldtäktsmän. Det är inte acceptabelt någonstans och kan inte heller förstå hur man kan se ett barn som något tändande!
  Psykisk ohälsa är också ett ämne jag brinner för!
  Massa kramar till dig <3

  Svara
 14. Evelina

  Ett jätteviktigt ämne du lyfter!
  Och det är verkligen jätteskönt att läsa att du fått hjälp hos en kvinnojour. Jag arbetar själv ideellt i en Tjejjour och har andra erfarenheter som jag gärna delar med mig av, allt för att så ett frå av hopp hos någon annan.

  Du är en extremt strak! Glöm aldrig det 💕💪

  Svara
  1. Lisa

   Tack så mycket <3
   Ja det är extremt viktigt att detta lyfts upp mer än vad det redan har gjort. Det går inte att göra det för mycket.

   Svara
 15. Madelene

  Så viktiga ämnen att stå för! Roligt att få läsa om ämnen just du står för. Så sjukt att pedofili fortfarande förekommer. Och hoppas innerligt att allt kommer förbättras snart. ÄVen att mängden personer med psykisk ohälsa minskar o dem som söker hjälp för rätt hjälp när de behövs

  Svara
 16. Sandra

  Jag tycker det är bra att du pratar om psykisk ohälsa, precis som mig. Det hjälper fler att öppns upp sig och kanske kan alla lära sig förstå vad vi går igenom och har gått igenom.

  Svara
  1. Lisa

   Jag tycker det är otroligt viktigt att det kommer ut till fler. Många tror att de är ensamma och att det är något fel på dom. De vågar inte prata med andra om det. Vi som varit där eller är där vet att det inte är så och kan man hjälpa minst en människa så är jag glad!

   Svara
 17. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

  Fint att du delar med dig av detta och det är ämnen jag också känner extra för. Mår fruktansvärt dåligt av pedofiler. Minns när det kom ut att en barnläkare som haft min son på BVC var pedofil här i Falun. Han hade haft sonen sedan han var bebis, och gjort sådana där rutinundersökningar. Du vet man klär av bebisen för vikt och liknade. Tyckte det kändes hemskt, även om jag varit med hela tiden. DÅ var det liksom milt, min väninnan däremot hade mer kontakt i och med hennes sjuka barn och hon kände starkt obehag på grund av det 🙁

  Svara
  1. Lisa

   Åh så fruktansvärt. Ja barn blir så lätt utsatta. Stackars barnen och föräldrarna som står maktlösa. Kram

   Svara
 18. Sanna

  Så viktiga ämnen verkligen! Tycker du gör det bra som delar med dig för att hjälpa andra och om det känns bra för dig så är det ju helt rätt!
  Så sorgligt att du varit med om dessa saker! Kram på dig

  Svara
 19. Michelle

  Jag tror faktiskt att man är sjukligt sjuk. Om man tänder på barn . Det är en inte något frisk i dens skalle om man gör det . Men alla har vi olika uppfattningar .

  Svara
  1. Lisa

   Jag anser inte heller att personen är frisk men jag anser inte att det är en sjukdom. Det är ett val. Sedan förstår jag om personen har en störning men den väljer ändå att antasta ett barn!

   Svara
 20. Fnulan

  Du får gärna skriva hur mycket som helst, för det behövs mer kunskap i dessa ämnen. Vad bra att du vågar skriva om så tunga ämnen. Tack!

  Svara
 21. Amanda

  Tycker du brinner för så viktiga och bra ämnen. Skulle lätt kunna prata bort timmar med dig då jag brinner för liknande ämnen. Bland annat psykisk ohälsa 🙂

  Svara
 22. Kamilla

  Viktiga ämnen att brinna för men jag tror att det är viktigt att även hitta positiva saker att brinna för så man kan hitta energi i den för allt det andra.

  Svara
  1. Lisa

   Jag försöker alltid se något positivt i det negativa och jag tror att det kan komma något positivt ur att lägga ner energi på sådana här tragiska saker. Det kan hjälpa andra och då är det värt mödan!

   Svara
 23. Annica

  Dessa ämnen är det många som inte pratar om men det är så otroligt viktigt att det lyfts, att det sprids och att alla blir mer medvetna.

  Svara
 24. Anneli @ spinkfinger.com

  Två viktiga ämnen! Psykisk ohälsa bör man definitivt prata mer om. Pedofili och misshandel är så avskyvärt att jag nästan saknar ord. En närstående till mig har blivit utsatt för både psykisk och fysisk misshandel. Jag hatar den människan som har skadat henne och gjort hennes liv till ett helvete. Hon har lyckats ta sig därifrån.

  Svara
 25. Viktor

  Intressant att få veta vad du brinner för! Utsatta barn i olika situationer, t.ex. utsatta för pedofiler, eller medberoenden, eller liknande är något som jag också brinner för! Alla barn ska växa upp i ett tryggt samhälle, ett tryggt hem, och kunna lita på oss vuxna.

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: