web analytics
Gå till innehåll

Att ha många barn

Hannas krypin ville veta hur det är att ha många barn. När jag tänker på att jag har sju barn så tycker inte jag att det är många i sig. För mig är det lagom 🙂 

Att ha barn är ingen lek och att ha sju barn är mycket jobb. Jag har försökt att vara hemma med mina barn så mycket jag bara kan. Men det har inte alltid varit så lätt.

Om man bortser från dessa 13 år som jag har bott på Öland så har jag varit ensamstående med mina barn. Jag hade fem barn alla under tio år. Jag jobbade heltid för att få allt att gå runt. Det var tidiga mornar och sena kvällar. Vi gick upp tidigt och frukosten serverades (av mig). Sedan bar det iväg till dagis och skola. Jag jobbade heltid vilket innebar 8 timmars arbetstid. När arbetsdagen var slut så bar det iväg till skola och dagis för att hämta barnen. 

På väg hem så handlade vi det som behövdes. Hem och lagade mat. Fick barnen att göra sina läxor. Duschning och tandborstning och sedan sagostund. Sedan väntade John Blund. 

När man har ett hem så innebär det städ, disk och tvätt. Att tvätta var ju något som man fick göra när man kom hem och det innebar att den dagen man tvättade så hade man även fullt upp i hemmet. Man sprang mellan tvättstugan och städning. När barnen var lagda så var det vikning av tvätt som gällde. 

Det fanns inget utrymme för egentid. Många tror att det är som en dans att ha barn och har man då många barn så tror många människor att man är lat om man inte har ett arbete att gå till. Då är man lat. När jag kom till Öland för 13 år sedan så gick jag hemma och var som det heter en hemmafru. Jag tog hand om hemmet när barnen var i skolan och på dagis. Sedan när de kom hem så blev det att jag även tog hand om barnen. 

Att ta hand om ett hem är inte så enkelt. Det ska städas, diskas och laga mat. Ni som har ett eller två barn vet hur mycket man har att göra. Gånga det jobbet med sju så har ni mitt jobb. Jag har många gånger fått höra hur lat jag är för att jag "bara" går hemma. Det är  mycket jobb.

Jag planerar mat varje vecka. Handlar hem det som behövs. Lagar mat, tvättar i den mån jag kan och städar i stort sett dagligen. Det är ett otacksamt jobb för det syns sällan. Vi är idag 10  personer i hemmet och det finns att göra hela tiden. De stora barnen hjälper till så gott de kan.

Jag sorterar kläder och lägger in. Planerar för kommande veckan med handdukar och sängkläder. Gör i ordning barnens garderober. Tar bort kläder som de inte använder. Planerar för inköp av det som behövs. 

Bara att handla kan bli en arbetsam stund. Det är mycket mat som ska bäras hem åt gången. Jag har inget körkort så det är att gå som gäller. 

Ja det är mycket jobb men jag skulle inte vilja ha det annorlunda. Jag bär gärna hem dessa tunga påsar, tvättar och sorterar kläder. Storstädar och diskar. Jag älskar min stora familj och allt det jobb som läggs ner under alla årets dagar gör det värt. Jag får en stor lön kan man säga. Jag går fortfarande hemma och det på heltid. Mina barn har alltid en vuxen i sin närhet. Jag vill att mina barn ska kunna säga till sina barn att deras mamma fanns där alltid för dom om de behövde mig. Jag vill vara mina barns trygghet. 

Mitt hem var inte alltid välstädat. Jag prioriterade barnen. Jag valde ofta att vara med mina barn i stället för att storstäda en dag, men det innebar mycket plock. Jag har haft det otroligt uppställt många gånger men det var de gånger jag hoppade över städningen för att i stället gå ut på lekplatsen med mina barn. Det fanns folk som gnällde över att jag inte städade. De skulle bara visst. Att ha många barn innebär mycket jobb varje dag. Städning varje dag om det ska hållas rent och fint. Men ibland valde jag att vara med mina barn och strunta i alla måsten. Jag tog hellre igen det en annan dag!

Idag har jag tre vuxna barn och fyra barn som är under 18 år. Två 16-åringar och en kille som snart blir 11 år och en annan son som ska bli tonåring. Alltså 13 år. Tiden går fort och jag har inga småbarn längre. Ibland när jag tänker tillbaka på vad jag har gjort under min livstid så tycker jag inte att det är mycket, men det är faktiskt ändå en hel del. Jag har kanske ingen lång arbetskarriär utanför hemmet men jag har i alla fall fått se mina barn växa upp. Mer än vad många andra föräldrar inte har fått tack vare att de har gått till jobbet. Jag har mitt hemma. Jag har gjort mycket i mitt liv. Att gå hemma är ingen dans på rosor. Det är faktiskt ett tungt arbete! Det är bara synd att många andra inte ser eller förstår hur mycket jobb det faktiskt är. Men jag klagar inte. Jag älskar min stora familj!

Sjubarnsmamman

65 reaktioner på ”Att ha många barn

 1. Hannas krypin

  Att jobba heltid och sedan komma hem och ta hand om barn. Det blir ju som att jobba två heltider, särskilt när man som du har en stor familj. Imponerad över att du har orkat. Visserligen har man inget annat val heller än att orka och bita ihop. Tack så mycket för att du svarade på min fråga. 🙂

  Svara
 2. Annica

  Jag har själv fem syskon. Vi var alltså 6 barn som föddes inom ett 10-års spann.. Finns både för- och nack delar med detta, känner jag. En nackdel kan ju vara egna tiden med föräldrarna som ju blir mindre och mindre ju fler barn det är i familjen. Själv har jag nu tre barn, men känner mig inte färdig för det.. 🙂

  Svara
  1. Lisa

   Det finns för och nackdelar med allt. Man gör det bästa utav det. Dock så tror jag att barn som har många syskon uppskattar den egentid de får av föräldrarna mer än vad andra barn gör. MEn det är bara vad jag tror.

   Svara
 3. Inne hos Ina

  Vilken fin text om dina barn! Jag förstår att det inte är en dans på rosor att få ihop vardagen med många barn, jag tycker att det är nog slitigt fast jag är utan barn än så länge..

  Svara
 4. Pärla

  Så härligt med många barn, vi är (inte så många) men fem syskon och jag älskar det.
  Men förstår att det är ett himla jobb och att du klarat det ensam av och till, det är fantastiskt! Mammastyrka är nog en superkraft, haha.

  Svara
  1. Lisa

   Ja det är jättehärligt. Roligt att du själv tycker det är härligt då du kommer från en stor barnaskara 🙂

   Svara
 5. Madde

  Det är absolut ingen dans på rosor att ha barn. Har levt ensam med mina också, pusslande med arbetstider, ordnande av barnvakt då förskolan var stängd. Viktigare att vara med sina barn än att ha ett välstädat hem tycker jag.

  Svara
 6. Madelene

  Oj, att ha så många barn krävs ju en hel del och verkar så vara ett "heltidsjobb" eller vad man ska säga. Hade aldrig orkat att ha ens 1 barn och ni som har så många Wow, cred till er asså. Grymt jobbat

  Svara
 7. Sarah

  Det låter som att du har haft det väldigt jobbigt. Jag förstår inte hur folk kan säga att du är lat :/ Tror faktiskt inte att många skulle klara av det som du har gjort.

  Svara
 8. Kathrinea

  Wow vilken supermamma du är! Det är verkligen inte en dans på rosor att ta hand om barn OCH sköta om hemmet så lyssna inte på dem som kallar dig lat för de har uppenbarligen ingen aning vad de pratar om. Tycker att du är jätteinspirerande, vill också ha många barn egentligen sååå mycket kärlek <3

  Svara
 9. Sanna

  Jag håller med dig! sätt och umgås med en del barnfamiljer fast jag själv inte har barn. Förstår varför du,varit hemma fru, bra beslut för att göra allt som ska! i bland måste man släppa på alla måsten och fokusera på nuet.

  Svara
 10. Linda

  Du är mäktig! Håller helt med om att barnen går först, är ju därför vi är här, älskar dem. Jag har bara ett barn och är ensamstående. Förstår inte på något vis hur du klarar så många, jag har fullt upp som det är, men jag jobbar ju förstås och driver eget.

  Svara
  1. Lisa

   Ja det är inte så lätt att få allt att gå ihop. DU är duktig som kan driva eget och ha ett barn där du dessutom är ensamstående.

   Svara
 11. Melissaskywalkz

  Jag har flera vänner som har 6-7 syskon och alla säga samma sak; deras föräldrar hade aldrig tid för dom och de har spenderat hela sin uppväxt med att ta hand om sina småsyskon. Det glädjer mig att höra om en så stor familj som inte verkar ha det så <3

  Svara
  1. Lisa

   Det är sorgligt när det blir så. Däremot så har mina stora barn fått hjälpa till med tvätt och städ. Men det är för att de ska få lite ansvar med. De har inte varit barnvakt förrän mina större barn blivit vuxna och då har det minsta barnet varit tio år. Dock så har det inte hänt så ofta då vi alltid är hemma. Men det kan ha varit om vi ska ha gått på bio. Då är det oftast de stora barnen som har sparkat ut oss och sagt att vi ska gå på bio 🙂 <3

   Svara
 12. Anna

  Så intressant att läsa. Själv har jag inga barn alls än, men jag kan verkligen tänka mig att det är både mycket jobb och att det ger mycket kärlek. Så härligt att du har haft möjligheten att kunna ge så mycket av din tid till dina barn. Jag är övertygad om att de är väldigt tacksamma för det.

  Svara
 13. Chanelle

  Att du får höra att du är lat är det sjukaste jag har hört idag. Du är allt annat än lat, jag tycker inte ens att en hemmafru med 1-3 barn är lata! Det är som du säger så mycket jobb med både hem OCH barn! Jag blir imponerad av att du gjort allt detta! Mitt mål/dröm är att jag ska kunna vara hemma när jag har barn, att gå på heltid går nog inte men att åtminstone inte jobba 100% medan de är små! Så det du gjort är något jag vill, så förstår att du är glad för det 🙂

  Svara
  1. Lisa

   Tack så mycket. Jag hoppas att du kan vara hemma du med. Det är något jag unnar alla mammor. Ja även pappor så klart.

   Svara
 14. Fnulan

  Jag beundrar er som orkar och klarar det. Jag hade gärna haft många barn men nä, jag är för ego tror jag. Jag är nära vän med Mirka (familjen annorlunda) och den frågan som jag var mest nyfiken på var hur mycket mjölk dom köper i veckan. Det var mååååååånga.

  Svara
 15. Johanna

  Oj herre min skapare vad mycket. Fick lite stress bara av att tänka på allt som du rabblat upp. Du är ju grym, verkligen, som ensamstående till 5 barn på den tiden, wow! Kram

  Svara
 16. PT Lilla Ax

  Jag blir så sjukt imponerad över att du fått och får ihop det. Är som att driva ett helt företag att få runt hem och familj! Tack för inspiration att hålla ihop min lilla med bara två och dessutom med en man som håller ihop mkt åt mig 😉

  Svara
 17. Amanda

  Vad bra skrivet om hur det är att ha en stor familj. Att ha en stor familj är säkert härligt men det är ju som du säger mycket jobb som andra inte tänker på 🙂

  Svara
 18. charlottelinden.se

  Åh, herre gud vad irriterad jag blir på folk som påstår att mammor (främst) som är hemma med barnen är lata alternativt lever ett slappliv. Det är ju ett heltidsjobb i sig MINST att ta hand om barn och hem! Imponerande att du gjort det själv under så lång tid 🙂

  Svara
 19. Sandra

  Jag har full förståelse att det är ett tufft jobb, att du skulle jobba också skulle ju aldrig fungera, hade jag chansen så skulle jag också och hade jag chansen så skulle jag ha fler barn än 2, men kanske inte 7 😉 Tyvärr kan jag inye få fler. Vi har däremot lämnat intresse anmälan om fosterbarn. Får vi 1 eller syskonpar gör det oss detsamma, då ska jag bli hemma med mina också ❤

  Svara
  1. Lisa

   Barn är livet. Tråkigt att du inte kan få fler barn. Ska hålla tummarna för att ni får fosterbarn i stället <3

   Svara
 20. Katja

  Herregud är folk galna!! Alla som har barn vet (eller borde veta) vilket hästjobb det är att ha barn! Heja dig 🙌🏼

  Svara
 21. Em

  Så bra inlägg. MÅNGA borde läsa detta, förstå hur mycket jobb där är bakom allt. Hur mycket tid och vad som ska göras varje dag för att hemmet inte ska fallera.

  Svara
 22. sofia

  Verkligen ett intressant inlägg att få ta del av. Jag är riktigt imponerad, det r verkligen så bra gjort. Är ju nästan som att ha 2 heltidsjobb 🙂

  Svara
 23. Hanna

  Imponerad hur du har fått allt o fungera under alla dessa år! Har du fått tid för dig själv något? Kan tänka mig att planering är a&o i ditt liv.

  Svara
  1. Lisa

   Tack så mycket. Ja egentid är det svårt med att få till. Det är viktigt att få det för att man ska fungera som människa ibland. Jag försöker få allt att gå ihop.

   Svara
 24. Marie

  Fastnade helt här på din blogg. Sitter och väntar på att våra två små barn ska somna, de blir trygga av knattret från tangentbordet, svarar på allas kommentarer och försöker få det att gå undan men också vara engagerad. Har en krönika som ska in på deadline och ett kök att städa undan inför morgon dagen.

  Också hamnar jag hos dig. Läser. Får perspektiv. Älskade i en del av en text där du beskriver hur ni tar med ALLA barnen på restaurang. Hur du tänker kring familjelivet. Både klokt och kärleksfullt. I nästa andetag och inlägg läser jag om jobbiga händelser och motgångar. Alla era nyanser av liv. Allas förutfattade meningar. Herre gud, det är väl KLART barnen får mat?!

  Tack. Tack för att du bloggar och berättar. Här har jag mycket att lära❤️

  Svara
  1. Lisa

   Tack så mycket för din fina kommentar. Den värmer ska du veta. Jag är glad att du kom in och tog del av mitt och min familjs liv. Hoppas du stannar kvar. Kram kram <3

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: