web analytics
Gå till innehåll

Bara maten kostar en del

När jag bodde i Eslöv så var jag ofta med en väninna där. Vi brukade umgås och fikade, antingen i stan eller hemma hos varandra. När vi pratade om pengar och någon sa: Vadå det är bara en tia. Det var på den tiden när 1 1/2 l mjölk kostade 10 kronor. Både jag och min väninna svarade alltid att det är en liter mjölk.

Många tyckte att det var löjligt för 10 kronor är inte så mycket, men jag och väninnan ansåg och anser fortfarande att mjölk är något som de flesta har hemma och mjölk är faktiskt inte billigt. Nu på senare tid har det ju till och med blivit dyrare.

Jag har många barn så vi är en stor familj. Många ser antalet barn och börjar sedan räkna hur mycket barnbidrag jag får. Inte bara barnbidragen utan även tillägget man numera får från barn två. Folk tror att man blir rik av att ha många barn men det är inte alla som ser utgifterna.

Jag satt här i min ensamhet innan och försökte sammanställa de vanliga basvarorna som man har hemma i en barnfamilj. I alla fall vad vi brukar ha hemma.

Mjölk 1215:-
Bröd 900:-
Smör 112:-
Pålägg 716:-
Yoghurt 480:-
Corn flakes 60:-
O´boy 100:-
Margarin 60:-
Kaffebönor 230:-
Matlagningsgrädde 200
Turkisk Yoghurt 60
1 säck potatis 170:-

4303:- /mån

Det som står ovan är mestadels till frukosten förutom mjölken och kaffebönorna samt margarinet, matlagningsgrädde och Turkisk Yoghurt. Sedan tillkommer då dagens lunch och middag i 30 dagar samt de tillbehör man har till det. Nu äter barnen lunch i skolan på vardagarna så det blir mestadels middag på kvällen.

Vi äter middagar med kött, korv och köttfärs. Att ha köttfärs hemma är bra tycker jag för det finns många olika sorters middag man kan göra med köttfärs. Oavsett vilken maträtt vi lagar här hemma så är det dubbla förpackningar vi får ha i stort sett.

Till en middag blir det mellan 1 1/2 - 2 kg fläskfärs. 2 stora falukorvar, Stor förpackning med kött. Nu köper vi i storpack för inget annat är lönt. Så vi försöker köra in till Kalmar och storhandla på City Gross som har fint kött samt stora förpackningar.

Ketchup är en vara som går ofta här hemma, både till matlagning och till maten. Chilisås och olika kryddor till maten. Tacoskal så att det räcker till hela familjen. Pengarna rullar gärna iväg.

Så här kan en matsedel se ut hemma hos oss en vecka

Mån: Potatis och kött med grönsaker och sås
(Minst 25 potatisar och ca 12 st kotletter eller snitzlar)

Tis: Potatismos och korv
(gärna hemmalagad mos och med två ringar med korv)

Ons: Spagetti med köttfärssås
(lite mer än ett kilo spagetti och ca 1 1/2 kg köttfärs) I köttfärsen har jag chili, krossade tomater samt lök)

Tors: Klyftpotatis eller pommes med kött och sås samt grönsaker
(hemmagjorda potatisklyftor med paprika och lök i) Köttet kan vara snitzel, karré eller kotlett. Det finns en del andra sorters kött man kan ha med.

Fred: Ris med kycklingsfiléer och grönsaker
Serveras gärna med bearnaisesås och röd vinbärsgelé

Lörd: Taco
Diverse grönsaker handlas in. Paprika, tomater, gurka, majs, lök, bacon, ananas. Sedan har vi både tortillas och skal. Ibland nachochipsen. Köttfärs minst 1 1/2 kg

Sönd: Makaroner med baconröra
Det blir minst 7 paketer med bacon. 4 dl matlagningsgrädde och två - tre dl turkisk yoghurt och kryddor. Gärna lite chilisås med samt ketchup.

Bara middagen per dag blir ca 150:-. Det blir med andra ord 4500 kr i månaden för middagen. Sedan ska man ha lunch med.

Bara med frukost och middag i månaden så blir summan ca 8800:-

Det är inte lite pengar men kanske inte så mycket heller om man ska jämföra med andra familjer som har många barn eller är en stor familj i övrigt. Man tänker inte på själv vad saker och ting kostar i månaden när man handlar men när man själv ser summorna nu så inser man att det är många kassar som man bär hem från affärerna lite då och då.

Det är ju inte allt heller för man köper ju ägg, salt, socker, vetemjöl, potatismjöl, skorpmjöl och saft. Jag har säkert glömt något men detta är väl det mesta man köper varje månad. Barnen älskar pannkakor och det går ju en hel del av dom när vi har det.

Ja detta var faktiskt intressant att se. Jag visste att det var en del men inte att det var så här mycket och då vet jag att det ändå är mer än vad jag har skrivit.

Ni som tror att jag har barnen för barnbidraget skull kan kanske slå undan det nu 😉

Barnen har sina aktiviteter och som vi alla vet så är inget gratis här i världen. Inget sådant i alla fall.

Nu ska jag mysa med mina barn innan de ska lägga sig. Ha en fin kväll!

Intressant?

6 reaktioner på ”Bara maten kostar en del

  1. Sjubarnsmamma

   Ja det går att pressa ner. Vi brukar köpa en gris och lägga den i frysen. Där är mycket kött och då blir det billigt. Nu gick dock vår frys i sönder strax efter vi hade köpt en gris så vi fick slänga allt så nu är det inköp från stadens enda stora affär. De är duktiga på att lägga på priset lite extra nu när de är ensam på täppan.

   Att dra in på själva maten är omöjligt för vi måste ju bli mätta. Vi försöker äta sunt och ha varierande kost. Men vi är 8 i familjen hemma och det kostar en del med att ha allt en hel månad.

   Svara
 1. Anonymous

  Visst går det att pressa men behöver du det OK som jag ser det kan du ta bort mycket men för dig är det inte så tid är pengar ta som exempel oboj kan man göra kakao enkelt visst men det tar tid oboj är ett halvfabrikat så enkelt är det . Köttbullar visst tid därmed köttlimpa i ugn mindre tid Ja jag tror du vet allt detta fisk äter ni inte det ? och en vego i veckan ? där kan man spara in så blir inte fisken så dyr ( för det är den utom strömming !!) Men visst går det åt pengar så det som många kan tycka man får som flerbarns familj ja det är ju inte mer än de får mjölken kostar samma för alla Hälsning Flerbarnsmamma nu många barns mormor farmor ,,, o det kostar det med,,,, förbered dig !!!

  Svara
  1. Sjubarnsmamma

   Vi har provat kakao men det är ingen höjdare. Det blev att slänga i stället för att spara. Vi slänger aldrig mat i övrigt. Rester fryses in och tas fram när vi har tillräckligt. Jag kan tänka mig att det blir dyrt även sen då alla barnbarnen kommer 🙂

   Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: