web analytics
Gå till innehåll

Hur var det förr?

Hur det var förr

På jobbet idag pratade vi om hur det var förr och hur det är idag. Mycket intressant. När jag var barn så lekte vi ute. Det var lekar där vi lekte i lag. Röda och vita rosen. Röda och vita. Indianer och vita. Ja det var allt möjligt. Vi anordnade tävlingar där vi sprang. Skulle man leka med en kompis så sprang man hem till denne och frågade om han eller hon kom ut. Kunde inte kompisen så fick man antingen g till någon annan eller så gick man hem. Väl hemma så var man ute och lekte. antingen i den stora backen vi hade eller i parken som fanns nästan mitt emot.

På vintrarna var man ute och byggde fort. Sen hade man snöbollskrig. Vi åkte skidor och skridskor och lekte allmänt i snön. Det fanns inget som hette dåligt väder på den tiden och då är det ändå inte så lång tid tillbaka. Vi fick veckopeng varje lördag och då köpte man godis. Det gjorde vi oftast i bowlinghallen. De hade salt godis där som inte fanns i affären. Eller så köpte man ostbågar. På den tiden kostade dom bara 10 kr. På den tiden...det hörs som att det skulle vara evigheter sedan men det är bara ca 35 år sedan.

Skulle man se på TV så gjorde man det på kvällen. Vi hade bara ettan, tvåan och Danmark så det fanns inte så mycket att välja på. När fyran kom s kunde man sig rik. En helt ny värld öppnade sig. Andra TV program att titta på. Det var tider det 🙂

Hur det är idag

Så hur är det idag då? Ja inte som det var förr i alla fall Barnen vill helst sitta inne framför datorn, TV:n eller surfplattan. Säger man åt barnen att gå ut så frågar dom om de får ta med surfplattan ut. Jag brukar titta på ungen och fråga: Vad tror du??? Barnet suckar och säger att det finns inget att göra ute. Jag rabblar upp allt som jag gjorde som barn. Jag lekte i träden. Man klättrade och hade roligt. På sin höjd så hoppar barnen på studsmattan. Jag brukar säga åt dom att ta fotbollen och gå till scouterna som är mitt emot oss. Spela lite boll, men nejd. Det är jobbigt att röra på sig.

Ibland när ena sonen kommer och säger att han ska umgås med sin kompis så blir jag glad. ja...äntligen s ska de göra något kreativt. Röra på sig, prata och ha roligt. Vad gör dom? Jo de sitter bredvid varandra med vars en surfplatta och spelar spel. Samma spel där de befinner sig i samma värld.

Ja jag vet att det är vårt eget fel. Man ska inte tillåta barnen att sitta så mycket vid datorn, surfplattan eller mobilen. Framför allt inte framför TV:n för idag finns det massor med olika kanaler som man kan välja mellan. Har man börjat och bläddra så tar det aldrig slut!

Är det fint väder så åker ungarna ut. De kan gott hitta på med något roligt ute samtidigt som de får lite sol och värme. Än har ingen dött för att få vara utomhus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: