web analytics
Gå till innehåll

Depression eller nedstämd?

Nedstämdhet eller depression?

Hur vet man vad som är vad? Har man varit nedstämd i minst 2 veckor kan det röra sig om depression. Man kan även se på en människa att den personen är deprimerad. Otroligt egentligen för den som är deprimerad märker det inte själv alltid.

Jag har själv levt med depression. Det är jobbigt och mycket ansträngande. Det finns dom som tycker att man är lat som människa för att man inte klarar av de vardagliga bestyren, men de vet inte vad de pratar om egentligen. Det en person med depression utför tar dubbelt så mycket kraft o energi.

Alltså. Om en vanlig arbetsdag är 8 timmar så under de timmarna så har man gjort av med lika mycket energi på halva tiden.

4 timmar för en person med depression är lika mycket som full tid på 8 timmar för en frisk. För alla är dygnet 24 timmar. Det är inte så svårt att förstå varför en deprimerad människa inte orkar med en hel dag då. Logiskt tänkt.

Man kan vara i olika nivåer även i depression. Som tex djup depression. Det innebär att den personen kan tänka på självmord. Man hamnar så långt ner i djupet så man ser inte att man är en värdefull person. Man har inget att leva för. Det är för tufft att leva och andra har det bättre om man inte fanns.

Man kan ha ångest. Panikångest och depression samtidigt. Ingen bra kombination men vad gör man? Man kan inte alltid råda över själen. Tyvärr. Hur mycket man än vill att det ska vara på ett sätt så är det inte alltid man kan få det så.

Att tro sig veta att man inte är värd något och att det andra säger bara är tomma ord är inte lätt. Man slåss hela tiden med sig själv och man försöker krypa upp ur hålet. Men hur lätt är det när andra hela tiden trampar på en? Eller är det bara ens egna tankar som är boven i dramat iaf?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Follow En 7 barnsmammas vardagsliv

2 reaktioner på ”Depression eller nedstämd?

  1. Julia

    Det här med depression är svårt. Minst lika jobbigt för människorna runt om kring som älskar en. Man känner sig så hjälplös.

    Svara
  2. Smulan

    Visst är det jobbigt för dom som är runtomkring. Helt klart. Man är hjälplös o oavsett vad man gör så är det inte tillräckligt alla ggr.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: