web analytics
Gå till innehåll

Diabetes och följdsjukdomar

Nedan är hämtat från Följdsjukdomar vid diabetes

Forskning visar att en typ 2-diabetiker löper en betydligt ökad risk att insjukna i hjärt-kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt - över 75% av dem som har typ 2-diabetes dör i någon hjärt-kärlsjukdom.

På sikt ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och dålig blodcirkulation i benen. 

Ett för högt "dåligt" kolesterol (LDL) kan leda till inlagringar i kärlväggen som i sin tur kan orsaka t.ex. hjärtinfarkt och stroke. När blodsockret är förhöjt kan njurarna ta skada. När man har diabetes kan det påverka ögats blodkärl, särskilt de små fina blodkärlen i näthinnan. Det kan uppstå blödningar som kan påverka synen mer eller mindre beroende på hur stora de är och var de sitter. Blödningarna kan leda till synnedsättning eller blindhet.  

Nervskador, neuropati, är en vanlig följd av långvarig diabetes som kan leda till nedsatt känsel och rörelseförmåga

Låter inte så positivt direkt. Har man diabetes så är chansen större att man får en Stroke eller en hjärtinfarkt än mot de som inte har diabetes. Sedan är ju det som så att har någon av ens föräldrar haft en hjärtinfarkt eller Stroke så är chansen ännu större att deras barn får det i framtiden. Min pappa fick en Stroke, inte bara en utan flera och mamma har fått hjärtinfarkt. Ligger jag risigt till då?

Man måste tänka på sin hälsa och jag försöker äta rätt och jag försöker motionera så mycket jag kan. Mer kan jag inte göra. Jag har högt blodsocker och ibland blir det för lågt men mestadels så blir det högt. Har lämnar in en tredagars kurva nu och nu väntar jag på besked av min läkare och dietist.

Jag har så kallat åldersdiabetes. Jag fick den i tidig ålder men jag visste att jag förr eller senare skulle få den då jag hade graviditetsdiabetes med mina två minste killar. Men jag trodde inte att jag skulle få den nu vid 40 års åldern.

Jag tittade på Så mycket bättre i går och kände igen mig lite i Olle Ljungström. Han har oxå diabetes och fick ibland gå undan för att vila lite. När mitt socker lever sitt eget liv så orkar jag själv inte vara uppe en hel dag. Kroppen får stryk och psyket med för den delen.

Med diabetes kan man få högt blodtryck. Mitt låg bra sist jag var hos doktorn så det är ju bra. Nu ska jag till doktorn om två veckor. Så det ska bli intressant o se om de tänker ändra något. Jag fasar för att få insulinsprutorna. Jag hatar sprutor. Men min dietist pratade om en tablett som är lite dyr men som kan hjälpa till. Jag vill gärna testa den. Men de ska ta reda på om det är löt att testa den. Det kan vara så att in kropp har slutat att producera eget insulin och då hjälper inga tabletter.

Det är bara att vänta och se.

Intressant?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: