web analytics
Gå till innehåll

Fördelarna för barn att utöva sport

Det finns otroligt mycket fördelar för barn att sporta utöver de fysiska. Laganda, ansvar och känna tillhörighet till något för att nämna ett par.

De flesta barn börjar intressera sig för diverse sporter av sig själva. Trots att man ibland måste ”pusha” dom lite för att dom ska få upp intresset så är det sällan det behövs mer än en liten knuff i rätt riktning. Vi ser mer och mer hälsoproblem rent fysiskt på grund av inaktivitet, något som utövande av sport kan förebygga. Vi mår alla bättre både psykiskt och fysiskt av att hålla på med någon form av idrott och för barn kan det vara rent vitalt!

Att kunna aktivera sig och få utlopp för sin energi är väldigt viktigt. Om man sitter still hela dagarna så byggs energin upp och måste få utlopp på annat sätt. Detta kan medföra att man får svårt att sova samtidigt som man blir tröttare när man väl är vaken, vilket leder till en ond cirkel. De flesta barn får ofta intresse för någon sport och om intresset inte finns så har barnet bara inte hittat den sport hen tycker är rolig ännu.

Förutom den sociala delen för barnet, att träffa jämnåriga med likvärdiga intressen, så får barnet lära sig att vara del av en sorts ”grupp”. Samhället är uppbyggt av  ”grupper”, så som skola och arbetsplats. Vi är ju flockdjur och desto tidigare vi lär oss att interagera med människor i grupp desto bättre. Detta behöver inte nödvändigtvis vara lagsporter som fotboll eller handboll, i princip alla sporter funkar.

Om man börjar med en sport från ung ålder så fortsätter man ofta med den sporten eller liknande under tonåren. Att känna tillhörighet till ens eget intresse är oerhört viktigt och medför att man får mer variation i livet. Ofta leder tidigt idrottsutövande till att barn blir lite mer ambitiösa, tävlingsinriktade och kämpar lite mer för att nå dit dom senare vill i livet.

Det kan vara lite krävande som förälder att ha flera barn som utöver sporter. Lite ekonomiska kostnader får man räkna med, för utrustning och medlemskaps-avgifter. Det kräver även lite tid som förälder, att skjutsa barnen till träningar och att försöka delta vid eventuella tävlingar. Att vara konstant uppmärksam när man deltar kan vara lite svårt, men det är helt okej om handen rör sig mot telefonen lite då och då för att skicka något mess, spela något spel eller online-kasino som du kan läsa mer om här. Huvudsaken är att barnet får delta i något hen tycker om och på så sätt få ta del av alla dessa positiva fördelar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: