web analytics
Gå till innehåll

Hur gör jag för att klara av julstressen

Ja hur gör jag?

Julklapparna

Jag har sju barn och jag vill kunna ge mina barn någorlunda lika vad deras kompisar får. Mina barn ska inte känna sig annorlunda bara för att de har många syskon. Min julklappsshopping börjar i juldagarna. Då handlar jag till nästkommande jul. Det finns vissa saker som aldrig går ur modet och de sakerna handlar jag.Jag har som sagt sju barn. Två pojkar först och sedan en flicka. Sen kommer tvillingarna som är en pojke och en flicka och till sist minstingarna som är två pojkar. Som tex kläder. Vissa sorters kläder går aldrig ur modet och när jag köper kläder så passar det alltid någon när julen kommer, och inte bara det. Jag vet på ett ungefär vilka storlekar de har när julen kommer. Det är alltid bättre att köpa lite större så vet man att de passar.

Vissa leksaker går heller inte ur modet. Nalle Puh tex. Min ena son som idag är 4 ½ år älskar Nalle Puh och det gör min andra son som ska bli tre i januari med. Alltså så kan jag köpa Nalle Puh leksaker och lägga undan det till jul. Det finns ju olika sorters pussel och spel tex. Jag gör likadant när det är till födelsedagsfiranden.Jag sparar även undan en viss summa varje månad som ska gå till julklappar eller födelsedagspresenter. Mina barn önskar sig samma saker som de flesta ungdomar och mina barn vet att de inte alltid kan få det dom önskar sig men kan man göra det så gör man ju det. Gör man som jag så kan man komma ett steg närmare och kunna ge barnet det dom vill ha. Till en viss gräns naturligtvis.

Julbaket

Jag är en lat mamma. Lika bra att erkänna det. Jag bakar väldigt sällan och väldigt lite. Tiden ska ju räcka till. Men när det är jul så bakar vi i alla fall pepparkakor. När jag väl börjar baka så tycker jag det är jätteroligt, och göra det tillsammans med barnen är helt underbart. Det är härligt att se deras mjöliga ansikten och degen som försvinner ner i magarna i stället för att forma dom till gubbar som ska läggas på plåten. Julstressen försvinner med våra skratt. Lussekatter köper jag i affären. Likaså julgodis. Jag står inte med det till julen. Ja inte annars heller för den delen.

Jul i varje hus

Jag brukar ta barnen och gå en runda i staden. Se alla fina fönster som är smyckade med pynt och ljus. Man känner julefrid och man får inspiration. Vi går ner mot Storgatan där de flesta affärerna ligger och tittar i skyltfönstren. Alla tomtar och änglar som står där och vinkar på en får en att längta till julen. Vi går in i affärerna där de spelar julmusik. Man kan riktigt känna att stressen rinner av en.

Julmaten

Jag brukar ordna med maten innan julen kommer. Den delen av maten som man kan ordna med innan vill säga. Skinka och köttbullar fixar jag alltid innan julen kommer. Fryser ner det och sedan är det bara att ta upp det när det är dags för mat. Barnen älskar att hjälpa till så det blir inte så stressigt då. Man vill ju gärna vara med barnen när det är jul.Jag förbereder tex brödet och all pålägg med innan det är dags att äta. Det lägger man på fat och in med det i kylen. När maten ska serveras så är det inte så mycket man behöver göra och stressen blir inte så hög just då.

Paketglada barn

Tänk er sju barn i huset som bara längtar efter att få sina paket. Framförallt att öppna dom. Ibland har vi faktiskt inte bara sju barn utan ibland har vi även nio barn. Sambons barn kommer ibland på julen med. Då sitter det 18 ögon som stirrar på oss med förväntansfulla ögon och bara längtar tills tomten kommer. Då om något kan man känna sig lite stressad och det ör ju alltid innan paketen delas ut. Vi brukar fira så smått dagarna innan med just julklappsutdelningen. Det stillar barnen längtan och de får något att se fram emot. Vi klär oftast granen dagarna innan jul och när den är klädd så tar vi fram julklapparna och lägger under granen. Barnen får välja vars ett paket som de får öppna av dom som vi har lagt fram.

De öppnar och har fått stillat sin nyfikenhet lite. På själva julaftonsmorgon efter frukost så får de välja ännu ett paket och de blir nyfikna och glada. De väljer ett paket och deras förmiddag är gjord. På så sätt får jag tid att göra annat och bara ta det i min takt. Inga barn som tjatar om julklapparna och så. Det är som att ge en hund lite hundgodis. Man ger dom lite åt gången och under den tiden så håller de sig lugna.

Tv

Barnen älskar ju tv och allt vad det innebär. När det är dags för jultecknat så sätter jag barnen där och de tittar så glatt. Jag sitter med dom stundvis och när jag inte gör det så förbereder jag inför maten. Vi brukar äta efter tecknat. Jag har förberett en hel den innan så det mesta klarar sig själv. Jultecknat får barnen att glömma julklapparna för en stund och stressen kring det försvinner ut ur tomma intet.

Musik

Musiken har en magiskt grepp över mig för jag blir lugn av att lyssna på musik. Till jul blir det naturligtvis julmusik. Dvd-spelaren står i köket och volymen är uppskruvad till en lagom volym. Tyvärr så kan man inte alltid låta bli att skråla med, men jag blir av med stressen i alla fall.

Granen

Julgranen brukar barnen klä faktiskt. De tycker det är jätteroligt och julgranen blir vackert pyntad. Vi använder plastgran av flera olika skäl. Det största skälet är att jag har barn som är allergiska, men hade jag inte haft det så hade jag aldrig haft en riktig gran inomhus i alla fall. Vi har katter som älskar att klättra i träd så förmodligen hade jag haft barr på hela mitt vardagsrumsgolv om vi hade haft en riktig gran. och sen just för barren i allmänhet är orsaken till att jag inte vill ha en riktig julgran. Men en sådan så tillkommer det så mycket mer jobb och jag har annat att göra den tiden som det tar för att sopa upp all barr hela tiden.

Helhet

Jag älskar julen. Det är den högtidsdag som står mig närmast. Jag kommer att ha alla mina barn samlade denna julen. Det är tre år sedan sist så jag ser verkligen fram emot julen. Speciellt när Kalle Anka ska säga God Jul för då kommer vi att sitta i soffan i tv-rummet. På bordet kommer det att vara frukt, nötter och julgodis. Gemenskapen som julen ger är helt otroligt enormt!Jag försöker tänka som: Det ordnar sig. Det är inte så viktigt. Det går ändå. Jag försöker tänka positivt för stressen tar bort allt det fina och det vill inte jag. Vi försöker varva ner och ta det som det kommer och bara njuta av tiden vi har tillsammans. Mat, godis och frukt ser vi som bonus. I alla fall vi vuxna. Barnen längtar efter julklapparna. Det är så det ska vara tycker jag!

Många stressar till jul. Allt ska vara perfekt. Det ska bakas, lagas mat, bytas gardiner och dukar. Alla fönster ska putsas och det ska storstädas överallt. Mycket stress för en dag. Eller två. Nej det gör inte jag. Jag byter gardiner och jag städar som vanligt men jag gör inget utöver den vanliga städningen. Barnen uppskattar mer en glad mamma som orkar med juldagen än en trött mamma som väntar på för att gå och lägga sig.

Vad innebär julen

För mig står julen för kärlek och gemenskap. Vad man har till för att det ska bli gemenskap är upp till var och en men en stor portion kärlek och en stor portion givmildhet är en bra början. Jag älskar att ge. Att se ett barn eller någon annan när och kär bli glad för det den fått är en stor julklapp till mig. Det finns inget som är så härligt som att se ett barns leende ansikte. Nu menar jag inte att de ler för att de fått dyra saker för det händer inte så värst ofta, utan barnen blir glada för det dom får. Kan man då överraska dom också så är det ännu bättre.

Man gör det man kan i den takt man orkar med. Det finns inget som kan gå fel och skulle det gå fel i alla fall så är det inte hela världen. Skratta åt det och bevara det som ett roligt minne till nästa år.

Läs mer om stress i alla dess former i SvD aftonbladet, Dagbladet, aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Intressant? Tycker du om det du har läst? Tryck på gilla knappen 😀 eller pusha vidare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: