web analytics
Gå till innehåll

Sista viljan är viktig

Då var det söndag och sista dagen på denna veckan. Veckorna springer iväg nu känns det som. Det är inte många veckor kvar på sommarlovet nu. VI har inte gjort så mycket egentligen mer än badat och åter badat. Vi har hållit oss i Borgholm i stort sett. Det har blivit några Pokémon rundor med. Går med barnen och spelar. Det får mig att röra på mig. Jag är så rädd för att mitt socker ska stiga så att jag får börja med mina sprutor igen. Det vill jag absolut inte göra. Så då spelar jag lite Pokémon med barnen och får min motion.

Vi närmar oss dagen för pappas begravning. Under denna tiden för 7 år sedan så var det rätt så tufft. Jag var ensam om att planera pappas begravning och försökte få den så bra som möjligt. Jag hade ju aldrig varit med om det tidigare så det var lite kämpigt. Några av mina syskon höll sig borta men de gnällde i bakgrunden. Några av dom begärde tillbaka pappas saker som de gett honom en gång i tiden och de tänkte stoppa begravningen och flytta ner honom till Harlösa, en by i Skåne.

Pappa ville ligga i Borgholm nära där vi bor och jag tänkte få det igenom för pappas sista vilja borde vara det som gällde. Det blev så till sist. Pappa blev begravd i Borgholm och sedan började skitsnacket om att ingen fick hjälpa till med begravningen utan jag skulle bestämma själv. De fick inte veta att pappa var sjuk i cancer och fick inte veta att pappa låg på sin dödsbädd. För de ville så gärna vara med.

Saken var den att pappa ville inte att dessa syskon skulle få veta at pappa hade cancer och han ville inte ha dit dom. Han sa att kunde de inte bry sig och komma när han levde så kunde dom hålla sig därifrån. Ännu en gång så var det pappas vilja som skulle gälla. Vilket det också blev.

Sedan var det ingen som sa att de inte fick hjälpa till med begravningen. De fick veta vad som hänt och de kunde koma och hjälpa till men de höll sig därifrån. De kom inte ens och hjälpte till att få bort pappas saker från hemmet.

Jag var med från början till slut. Jag var med och klädde på honom innan han lades i kistan. Jag fixade till hans hår som han var väldigt rädd om. Hans cowboyhatt som han ofta hade på sig lade jag ner i kistan tillsammans med foton och brev från oss.

Fast det har gått 7 år så kan jag inte låta bli att tänka tillbaka på hur det var. Det är känslor som man inte kan råda över helt enkelt. Hur hatad jag än blev så skulle jag inte gjort annorlunda. Jag gjorde som pappa ville och det är det som räknas.

Var uppe på graven i går och vattnade. Är uppe vid graven 2-3 ggr i veckan under vår, sommar och höst. När vintern kommer och det blir snö så är det inte så mycket lönt att gå upp där för allt är snötäckt. Men vi försöker i alla fall så ofta det går.

Det är i stort sett bara jag som sätter blommor på graven. Inte så konstigt kanske med tanke på att jag bor här. Men skulle syskonen inte kunna höra om jag kan tända ett ljus eller sätta lite blommor från dom? De sätter kanske på minneslunden men någon gång så hade det varit roligt och se en blomma från någon av hans andra barn där med.

Jag har släkt nere i Skåne som är begravda där. När vi är nere så har vi ibland åkt och satt blommor på deras gravar. Inte så ofta men det har hänt och ibland så har jag skickat pengar till mamma så att hon kan köpa blommor och sätta där. Vi sätter även här i minneslunden men tycker ändå att ibland så vill jag sätta blommor även på deras gravar.

Vi ska åka till kyrkogården där min bästa vän ligger begravd med vid tillfälle. Jag vill se hennes grav och sätta blommor där.

Mina tankar denna söndag. Ha det gott och sköt om er!

Sjubarnsmamman Sjubarnsmamman Sjubarnsmamman

44 reaktioner på ”Sista viljan är viktig

 1. zana vic

  Min pappa gick bort för två år sedan 😔 Det är tufft med sådana dagar men ibland behöver man tid att reflektera. Kram 🌸

  Svara
 2. Lillan Kind

  Det är jättejobbigt när en nära anhörig går bort, och det verkar tråkigt nog inte vara ovanligt att det blir osämja och gnäll bland efterlevande. Men det viktigaste måste vara att det är den bortgångdes sista vilja som infrias❤

  Svara
 3. sofia

  Vilket otroligt känsloladdat inlägg. Det är så hemskt när en närastående går bort. Fast det var många år sedan min älskade morfar gick bort så minns jag det som igår. ❤

  Svara
 4. harrietgripenberg

  Ja årsdagar är verkligen jobbiga då de har att göra med någons bortgång. Miste själv min pappa då jag var 16, alltså 6 år sedan. Det är tungt men man tar sig igenom, på ett eller annat sätt. kram.

  Svara
 5. Viktor Högnäs

  Hatar att tänka på när någon går bort :/ Det är så känslosamt! Förlorat så många, som jag inte visat min uppskattning till, men ändå påverkat mitt liv så enormt med gemenskap! Känslosamt :/ Ta hand om dig!

  Svara
 6. Emma

  Tyvärr är det nog ganska vanligt när det blir osämja vid en bortgång. Riktigt tråkigt, men fint att du grejar vid graven och håller iordning. Beklagar sorgen 🌸

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: