web analytics
Gå till innehåll

Troligtvis den bästa sportsommaren

Vilken sommar det har varit. Solen och värmen har verkligen bjudit på sig, till och med så mycket att man gick och längtade efter regn. Men det har inte bara varit en varm sommar. För oss sporttokar har det varit en kanonsommar då Sverige sattes på kartan i flera olika sporter – för att inte tala om de fina insatserna från VM i herrfotboll.

FIFA World Cup

(CC BY-SA 2.0) av US Department of State.)

Trots att vi inte ens är tio miljoner invånare har vi förvånansvärt många, duktiga idrottsutövare. Vi har alltid varit med och fajtats i toppen, både i vinter- och sommarsporter, och i år har vi verkligen visat vad vi går för. Det har varit flera sporthöjdpunkter för oss svenskar i sommar, och det ser inte ut som att hösten kommer att bli sämre. För den som inte minns vad som hände under de varma sommarmånader, tar vi en titt på vad som har hänt mellan midsommar fram till dess att skolorna började.

Europeiska idrottsmästerskapet
Vi börjar med det senaste i raden, nämligen det nya konceptet europeiska idrottsmästerskapet. Det här var ett EM som hölls i flera sporter samtidigt, typ som OS fast bara för Europa. Sverige skickade flera deltagare i flera sporter, och även om vi inte tog medaljer i allt, fick vi se riktigt fina prestationer i några. Bland annat tog superkvinnan Sarah Sjöström hela fyra guld i simning, 10 år efter att hon tog sin första EM-medalj! I stavhopp fick vi se det nya stjärnhoppet (haha)
Armand Duplantis ta guldet med ett hopp på 6,05 meter – och han var minst 15 cm över med kroppen.

Tollcross International Swimming Centre

(CC BY 2.0) av daniel0685.)

Det kom ytterligare medaljer på friidrottssidan. Bland annat tog Andres Kramer Sveriges första medalj i 800 meter på 72 år. Kramer tog hem silvermedaljen. Samtidigt tog Meraf Bahta brons i 10 000 meter och Daniel Ståhl tog silver i diskus.
Fotboll (såklart) Det här är utan tvekan den stora händelsen från i sommar. Trots att det inte blev någon final, och trots att de åkte ut i kvarten mot England, tog sig det svenska herrlandslaget, lett av Janne Andersson, längre i ett fotbolls-VM än vad Sverige har gjort på länge. Senast var ju bronset 1994.

Laget som sågades internationellt, och som ifrågasattes på hemmaplan eftersom så många av de gamla stjärnorna inte längre var kvar, visade verkligen vad de gick för och vann gruppen utan större problem. Det är ingen tvekan om att det väntar ett bragdguld senare i år. De blågula dräkterna har givetvis burits i flera andra sporter. I orientering tog Helena Bergman sin 18 VM-medalj, och i tennis har både Johanna Larsson och Rebecka Petterson briljerat. Nu väntar en höst med mer typiska vintersporter och medaljerna kommer troligtvis att bli fler. För visst måste man avsluta ett så bra sportår, som började med flera medaljer i vinter-OS i
Sydkorea, ett VM-guld i hockey till svenska Tre Kronor och som fortsatte med dem sommaren vi har haft, på ett minst lika bra sätt.

7 reaktioner på ”Troligtvis den bästa sportsommaren

  1. Nilla

    Håller verkligen med dig, det har varit en kanonsommar för sportälskare. Min favoritsport är ju fotboll så det var verkligen en fotbollssommar att minnas 🙂

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.