web analytics
Gå till innehåll

Vardagsproblem

Moa Hansson ville veta vilka vardagsproblem vi kan stöta på. Jag fick sitta och tänka efter för jag hittade inga. Nu låter det säkert dumt för det är väl klart att man har vardagsproblem som många andra har, men när man inte precis stött på dom så är dom så långt borta. Tack och lov. 

För några år sedan var det nog värre för då skulle man ha hand om små barn samt storhandla men nu är barnen så pass stora så att de kan vara hemma ensamma den stunden det tar för att storhandla. I takt med att barnen blev äldre ju färre blev vardagsproblemen. 

Det största problemet var inte min vardag med min stora familj utan det var hur andra människor såg vår familj. Och faktiskt kan se oss än idag.

Det är så förutfattade meningar med familjer som har många barn. Många tar för givet att barnen får göra hur mycket som helst hemma bara för att vi är många här hemma, men riktigt så är det inte. Så klart att mina barn får hjälpa till i hemmet men det är inte för att jag är lat som inte orkar göra det själv utan det är för att förbereda dom till den dagen de flyttar hemifrån. De ska då kunna städa, diska och tvätta. Jag lär ut hur de kan tänka i vissa situationer. Vad de ska tänka på när de handlar hem mat och vilka kläder som ska tvättas tillsammans med mera.

Mina barn sa när de var i tonåren att de fick göra mer hemma än vad deras jämnåriga kompisar fick. Men så kunde mina barn mer än vad dom kunde med n är de blev vuxna. Mina vuxna barn är ansvarstagande och det kommer även mina minderåriga barn också bli. 

Ett annat problem som blev ett vardagsproblem för mig och barnen var att många vuxna pratade så mycket om oss så att deras barn hörde vad de sa och ställde frågor till mina barn som mina barn inte förstod vad xe menade. Ja inte jag i heller när jag fick höra det av mina barn. Det som blev ett vardagsproblem var alla påståenden som dessa vuxna delade ut som "sanningar". Enligt dom så var det synd om mina barn för de fick inte samma möjligheter som andra barn fick där de bara var 2-3 barn i familjen. Mina barn fick inte mat i heller.

Min dotter var hos en kompis och lekte. Dottern sa att hon skulle hem och äta middag. Kompisen ställde sig frågande: Får du mat hemma?

Ja vart har hon fått det ifrån tro? Klart att barnen får mat. Vi har samma sorts mat på vårat bord som så många andra familjer har. Vi kör med husmanskost som är hemlagat av mig eller mina döttrar. 

Vuxna människor fick för sig att mina barn inte hade möjlighet att få ha samma sorts leksaker, spel tv-spel med mera som många andra barn. Hmmm...varför skulle dom inte ha det. Mina barn säger själva att de är bortskämda och jag kan nog hålla med dom lite idet. De har haft mer än vad de hade behövt, men som förälder så vill man ge barnen det man inte själv hade som barn, eller hur?

Mina barn får veckopeng och månadspeng. De får pengar vid sidan om om de ska göra något speciellt som att gå på bio, äta ute med en kompis eller om de har gjort slut på sin veckopeng och vill ha något speciellt till helgen. De kan få det men det är belöning för deras hjälp under veckan som gått. Hjälper de mig så hjälper jag dom.

Många anser att man inte ska skaffa så många barn till världen för barnen får inte den egentid med föräldrarna som de verkligen behöver. Men jag vågar svära på min fars grav att vi gör mer med våra barn än vad m¨ånga föräldrar gör med sina barn där de bara har 2-3 stycken. När vi går ut och ska äta middag så går vi alla. Jag och min man tar med hela barnaskaran, även de vuxna barnen och sätter oss på en restaurang och äter gott och myser tillsammans. När vi väl är på restaurangen så kan vi se föräldrar sitta och äta gott medans deras 1-2-3 barn är hemma. Men frågar man vart de har sina barn så kan svaret bli hemma. De behövde lite egentid. Men vi som har många barn får skäll om vi skulle råka gå ut själv en gång för då sätter vi våra barn till sidan. Så egentid är inte alla värda med andra ord. Det blir till ett vardagsproblem för oss som har många barn. I alla fall här hemma. 

Vi kan även gå på bio hela högen. Det är både roligt och mysigt. Dyrt men minnesrikt 🙂

Så mina vardagsproblem blir i stort sett människor som inte alltid tänker längre än vad näsan räcker till 🙂

Familjen

78 reaktioner på ”Vardagsproblem

 1. Pärla

  Låter inte som att det skiljer sig så mycket, alla familjer stöter väl på problem och utmaningar i vardagen tänker jag. Sen att det är olika från familj till familj är väl självklart men samtidigt kommer det nog alltid finns fördomar av olika slag oavsett om man har 1 eller 10 barn.

  Svara
 2. evelina

  Så himla fint och bra inlägg. Det är klart oavsett hur många barn man har att dom ska få mat. Varför tror ens folk att dom inte får mat för ni har fler barn. Så konstig tanke

  Svara
 3. Madelene

  Intressant att läsa om era vardagsproblem som så stor familj. Tycker det är så trist att det är så för just er att föräldrar till andra barn hittar på rykten mm, om att ni ej ger mat till barnen. Varför skulle man inte göra det för att man har många barn?? SÅ sjukt! Tack för att du delade med dig av detta. Tror detta inlägget ger folk en liten tankeställare

  Svara
 4. Jennysvardag

  När man lever som ensamstående eller har många barn så kan jag tycka att man är så inne i allt, att man inte tänker på att dett några vardagsproblem. Så intressant att läsa 🙂

  Svara
  1. Lisa

   Ja man lever i sitt eget och ser inte på saker och ting på samma sätt som när man stannar upp och tänker efter alltid!

   Svara
 5. Therese

  Just när det kommer till barn får jag uppfattningen om att det inte går att göra rätt. Det spelar ingen roll om man har ett eller sju, folk kommer ha åsikter =/ Väldigt trist ändå att så många känner det där behovet av att ifrågasätta, snacka skit och trycka ner.. Sedan finns det ju så klart familjer som inte fungerar och som kanske skulle ha behövt hjälp, oavsett antalet barn..

  Svara
  1. Lisa

   Ja det har du rätt i, men de familjerna brukar utmärka sig på ett eller annat sätt tycker jag.

   Svara
 6. Anna

  Att människor alltid ska ha förutfattade meningar är så tråkigt 🙁
  självklart ska barnen lära sig i tid och göra sysslor, det är bara vettigt 🙂

  Svara
 7. Jennifer

  Helt klart ska barnen hjälpa till hemma enligt mig, det är jag nog med när det gäller Casper. Det är inte bara jag som bor här och jag är inte hans hushållerska om man säger, samt bra förberedelse för eget boende 😀

  Svara
  1. Lisa

   Jag tror att det är bra för barn att få ta lite ansvar. Det måste de ju kunna den dagen de flyttar ut 🙂

   Svara
 8. Jenny

  Åh va jag känner igen mycket i det du skriver!!
  VI har inte sju barn men fem och det anses ju som mycket det oxå...

  Min pappa hade 6 barn med mig och jag fick oxå höra mycket som barn... speciellt det här med att vi barn inte fick äta oss mätta därför var vi så smala.... eller så ville alla ge mig deras begagnade kläder för mina föräldrar "har ju inte råd"...
  Tråkigt att folk ska ha åsikter om sånt de inte har en aning om. Vi åt alltid oss mätta och hade alltid kläder efter väder.

  Kram kram

  Svara
  1. Lisa

   Ja det är tragiskt att det ska finnas folk som tror att de vet massor om saker de inte har någon aning om.
   Kram kram

   Svara
  2. Lisa

   Ja jag förstår inte hur folk tänker. Det räcker ju att man tänker på hur man själv hade gjort.
   Kram kram

   Svara
 9. Sarah

  Förstår inte att folk ska ha så mycket förutfattade meningar.. Visst kan man tänka på ett sätt men man kan hålla det för sig själv.. Bio är jättemysigt att gå på men det är väldigt dyrt :/

  Svara
 10. Michelle

  Jag tycker det är jättebra att de redan nu får ta ansvar och hjälpa till det är väldigt viktigt . Det kommer jag med att göra med mina barn sen oavsett hur många man har så är det viktigt

  Svara
 11. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

  Kan tycka människor överlag tycker för mycket, samt att jag med ett barn undrar hur folk har TID att tycka så mycket? Fått oerhört mycket skit för att jag är enbarnsmamma med. Det känns lite ibland som att folk liksom får fria ordet om man har ett barn (min är tonåring kan tilläggas. När han var upp till 3 år var det ingen som brydde sig men sen...) men även för er flerbarnsföräldrar. Folk har snokat i mitt sexliv, jag fick höra från en jag trodde var bland mina närmsta vänner att "JA vissa av oss (hon tittade på mig) kommer inte få fler barn", blev oerhört sårad. Vad vet någon om det? Kanske, kanske inte men man säger inte sånt till någon. Annat man fått höra är att jag är egoist, kommer få ett bortskämt barn (han är inte det minsta bortskämd), att sonen kommer bli egoist (han är en av de människor med mest rättvisetänk jag någonsin träffat, som alltid ger istället för tar). Har lärt mig skaka av mig folks fördomar, men har tidigare blivit sårad.

  Har heller aldrig förstått hur folk har orken, tiden att bry sig i andra. Jag har ett barn men intresset, tiden och orken att bry mig i andras liv? Den har jag inte :).

  Svara
  1. Lisa

   Ja vi har nog fler vardagsproblem men det är inga jag tänker på. De löses av sig själv 🙂

   Svara
 12. Sanna

  Tråkigt med förutfattade meningar! Det är väl upp till var och en att bestämma hur många barn man vill skaffa, ni verkar ju dessutom vara måna om att umgås med varandra - precis så som det ska vara!

  Svara
 13. Amanda

  Ja att folk har förutfattade meningar är så trist och jobbigt. Det där med maten att dom inte skulle få mat kan jag tycka är lite sjukt att man tror. Alla måste vi ju äta 🙂

  Svara
 14. Johanna

  Blir så irriterad när vuxna människor går runt och tror och tycker en massa saker, så himla irriterande! Blir ju galen, haha ❤ Att de inte har ett bättre liv så de måste gå runt och sprida rykten om andra. Galet

  Svara
 15. Hanna

  Detta känns så svenskt, vi ska tydligen hela tiden tycka och tänka och döma andra. Bra skrivet hoppas människor sköter sitt o lägger sig mindre i ert liv.

  Svara
 16. Sara

  Alltså jag tänker att har man sju barn så borde väl det snarare ses som att det troligen ger starkare och mer ansvarsfulla individer. Man lär sig ju per automatik saker som att vänta på sin tur t.ex, att både göra sin röst hörd och att lyssna på andra, att plocka undan sina saker om man inte vill att yngre syskon ska leka med dom osv nu jämför jag med att vara ensambarn. Dessutom så lär ju ni som föräldrar vara mästare på att planera så att ni får allt att rulla. Vilken rikedom era barn och barnbarn kommer att ha utav sin stora familj.

  Svara
 17. Sandra

  Jag blir lite mörkrädd för så ovetandes människor. Det är väl sunt förnuft att barnen får mat, Gud så dumma kommentarer, klart man får vardagen att gå ihop vare sig man har 1 eller 10 ungar. Tycker ni är suveräna som hjälps så bra åt i familjen ❤

  Svara
 18. Em

  Bra inlägg!
  Kag förstår inte varför folk höjer ögonbrynen för att man har fler barn. Tycker kommentarens kommer redan när man skaffar nummer 3. Har kompisar som har fler och har blivit bemött idiotiskt. 😴

  Svara
 19. Madde

  Så tråkigt då folk ska ha så mycket åsikter utan veta. Jag har 4 vuxna barn nu, men tyckte det var svårt att få till den där tiden med bara ett och ett barn.

  Svara
 20. Kamilla

  De största vardagsproblemen som jag får brottas med är när maken är på turne eller jobb och barnens aktiviteter krockar med alla körningar. Vardagspusslet är mitt stora problem

  Svara
 21. Veronica

  Man slutar aldrig förvånas över mänskligheten!
  Alla har vi vardagsproblem och våra egna sett att lösa dem.
  Jag tycker bara de är bra att dina barn får hjälpa till hemma! De borde alla barn göra. jag har själv tvättat mina kläder sedan jag var 12 om de inte var något akut o mamma hade tvätten typ. You rock anyhow! <3

  Svara
 22. Moa Hansson

  Intressant läsning, tråkigt att folk är så himla dömande, jag har lite samma problem fast med att jag är ”ung” förälder folk kommer fram med pekpinnen väldigt fort tyvärr!

  Svara
 23. Annica

  Något som jag märkte av som ung/liten (med fem syskon och praktiskt taget växte upp med en annan familj väldigt nära (bodde ihop ett tag också till och med) som hade 10 barn), det är att familjer med fler barn är mer benägna att bjuda hem andra familjer med flera barn. De med 1-2 barn vill inte riktigt bjuda in 7-8 st bara för en enkel middag typ. Oroar sig för platser osv.

  Svara
  1. Lisa

   Ja och vi som har flera barn säger oftast en mer eller mindre. Vi får plats. Det ordnar sig o.s.v

   Svara
 24. Åse

  Det är viktigt att barn lär sig i tid. Våran äldsta är 7 hon får bädda sig säny,plocka bort sin disk osv. Inga konstigheter

  Svara
 25. Kirsi

  Ugh. Folk. Att det ska vara så svårt att tänka utanför sin egna lilla låda och förstå att andra inte är så himla annorlunda från en själv, även om detaljerna i situationer kan se annorlunda ut.

  Vad stark du är. Du står emot folks idioti och kärleksfullt lär dina barn att överleva. <3

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: