web analytics
Gå till innehåll

De första ljuva åren (och de alltför stora låren)

Biografi om vår countrydrottning Christina Lindberg

Denna bok handlar om Christina Lindbergs resa genom livet. En resa inom musikens värld men framför allt om hennes leverne. Hon delger öppet och ärligt om sin ätstörning. Berättar hur hennes bana började och man får ta del av hennes personliga tankar, funderingar och åsikter. Christina började sin bana tidigt och redan som 13-åring var hon på sin första turné.  Vid den tiden var hon näst intill en rutinerad sångerska. Sitt första arvode fick hon som femåring.

När hon var 19 år gammal slog hon igenom med De sista ljuva åren tillsammans med Lasse Stefanz. Den låg på Svensktoppen i 65 veckor och med det slog dom rekord. Christina hade en dröm och den besannade hon . När hon blott var 22 år gammal så hade hon bildat en egen orkester som hon namngav lätt och slätt Christina Lindbergs orkester.

Framgångarna som Christina fick var långt ifrån gratis. Hon fick betala ett högt pris. Det var höga krav som hon satte på sig själv. Christina och hennes familj tillhörde det resande folket och bodde på många ställen under en kort tid.Christina tar upp sin rädsla om sin bakgrund då hon var resande och om sin ätstörning som hon kämpade med. Det finns en del personliga foton med i boken som är intressanta att titta på.

Utdrag från boken

"Enda dagen då jag slipper smyga med min hemlighet är lördag. Då är det godisdag. Jag vräker i mig en stor chokladkaka, hela på en gång. Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, nya tortyrdagar. Det blir till att vänta tills alla somnat. Jag blir bättre och bättre på att öppna kylskåpet utan att det ger något ljud ifrån sig. Mat, min stora trygghet."

Fakta

  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 250
  • Utg.datum: 2013-12-10
  • Upplaga: 1
  • Förlag: Baba books förlag
  • Medarbetare: Frohm, Mikael (red.)
  • Dimensioner: 220 x 160 x 20 mm
  • Vikt: 697 g
  • SAB: Lz Lindberg, Christina
  • ISBN: 9789198067828De första ljuva åren

Mitt omdöme

Denna bok som får oss att lära känna countrydrottningen Christina Lindberg berör mig. Första gången jag hörde Christina sjunga var hon 14 år och hon framförde Take Me Home, Country Roads och jag stod som förstenad. Jag hade aldrig tidigare hört någon sjunga med en sådan röst. Den var unik. Den ÄR unik. Christina berör mig på ett sätt som få har gjort. Hon förmedlar musiken på ett sätt som får mig att känna och tänka. Jag beundrar henne för hon har verkligen fått kämpat sig fram och hon har båda fötterna på jorden trots den framgång hon har fått.

Boken är skriven på ett mycket intressant sätt. Vesna Valdaner är journalist och fick äran att ta sig an denna biografi. Den är skriven i Jag-form och man får följa Christina från dåtid samtidigt som man får en bild på nutiden. Det går lite parallellt kan man säga. Man får en klar bild och kan se det som händer framför sig. Det är en mycket intressant resa man får göra.

Boken är mycket personligt skriven och man får skratta lite då och då. Som barn var Christina lite busig. Jag kunde inte låta bli att dra på smilbanden när hon berättar att hon kissade i sin brors stövlar. Oskyldig med tanke på att hon bara var 5 år.

Christina är bara 4 år äldre än jag och när jag tänker tillbaka till de gånger jag dansade till hennes orkester så tyckte jag att hon  verkade så erfaren och jag dansade glatt till hennes musik.

När jag läser boken så får jag en klar bild av att hon inte var nöjd med sin kropp. Som man brukar säga så kommer skönheten inifrån och med tanke på att hon har en underbar själ som värnar om andra så borde hon känna sig gudomligt vacker.

Jag rekommenderar denna bok varmt. Den finns att köpas på Ginza och Bokus

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: